Multimedia Dalam Pendidikan

PENGGUNAAN MULTIMEDIA DALAM PENDIDIKAN.

 

Penggunaan multimedia dapat membantu memudahkan proses pembelajaran. gabungan teks, grafik, audio, video dan animasi, pelajar lebih mudah memahami konsep yang ingin disampaikan oleh guru. Sebagai contoh, dalam mengajar Sistem Pencernaan Manusia, guru boleh menggunakan teks, grafik dan animasi bagi menunjukkan apa yang berlaku kepada makanan yang dimakan oleh seseorang bermula daripada makanan itu dimasukkan ke dalam mulut sehinggalah ia diserap ke dinding usus dan bahan buangan dikeluarkan dari badan sebagai najis.

Melalui bahan multimedia yang telah disediakan sendiri atau melalui bahan pengajaran yang dibekalkan kepada sekolah, guru dapat menjimatkan masa melukis rajah yang agak kompleks di atas papan tulis dan akan menjimatkan masa. Contohnya dalam matapelajaran Biologi, guru tidak perlu melukis rajah jantung di papan tulis. Dengan mudah rajah jantung boleh diperolehi daripada internet dan guru hanya perlu muat turun rajah dan maklumat tersebut seterusnya boleh ditayangkan kepada pelajar di dalam kelas menggunakan projektor LCD. Bahan ini boleh digunakan untuk mengajar kelas-kelas yang lain atau boleh digunakan oleh guru-guru yang lain dengan mudah dan cepat melalui keadah auditori dan visual dalam mempersembahkan maklumat, pelajar dapat memproses maklumat itu dengan lebih cepat dan dengan itu proses pembelajaran dapat digalakkan melalui penglibatan pelajar

Dalam topik Sudut Tunduk dalam Matematik Tingkatan Empat, misalnya, penggunaan gambar dan video boleh digunakan bagi menunjukkan penggunaan konsep nisbah trigonometri dan sudut dongakan dan sudut tunduk untuk menyelesaikan masalah harian seperti menganggar tinggi tiang bendera. Dengan cara ini, konsep yang dibina dapat diperkukuhkan lagi.

Penggunaan video juga akan memudahkan proses pengulangan dalam pembelajaran dilakukan dengan mudah. Sebagai contoh guru memberi penerangan proses kerja dimakmal boleh dirakamkan dan kemudiannya dipaparkan kembali kepada pelajar bila-bila masa sahaja diperlukan. Pelajar juga boleh menonoton klip video tersebut bagi membentuk kefahaman yang lebih mendalam apabila diperlukan. Penggunaan video juga akan dapat membentuk kemahiran pelajar lebih pantas dan berkesan. Dalam mempelajari kemahiran fizikal seperti kemahiran menggunakan perisian computer, kemahiran melakukan ujikaji, dan lain-lain demontrasi secara langsung. Ini dapat membantu proses membina kefahaman dan seterusnya membentuk kemahiran seperti mana yang diperlukan.

Video digital dapat membantu dan digunakan dalam proses membentuk kemahiran dengan lebih pantas dan berkesan. Pelajar boleh menonton perjalanan video mengikut keperluan dan kefahaman masing-masing. Selain itu, penggunaan video digital juga mampu menjimatkan masa, tenaga dan kos pembelajaran. Masa persediaan bahan bantu pengajaran dalam tempoh masa panjang misalnya boleh diringkaskan kerana klip-klip video yang berkaitan dengan keperluan telah disediakan dengan lebih awal. Proses pengajaran d idalam kelas juga boleh menjadi lebih pantas menerusi penggunaan elemen multimedia video digital yang ditayangkan. Penerangan yang panjang lebar dan demonstrasi yang meleret-leret tidak diperlukan lagi. Ini kerana proses penerangan melalui video yang menggabungkan elemen seperti imej, muzik, dan suara latar mampu, memberi penjelasan yang lebih jelas kepada para pelajar.

 

Referensi :

http://armancct2013.blogspot.com/2009/02/penggunaam-multimedia-dalam-pendidikan.html

http://cepiriyana.blogspot.com

http://mzarkasi.blogspot.com/2012/09/konsep-dasar-multimedia.html

http://parampaaland.wordpress.com/2012/10/06/rangkuman-konsep-dasar-multimedia-audio-video/

http://pandakris.blogspot.com/2011/09/konsep-dasar-multimedia.html

http://iwansya.blogspot.com/2013/01/pengertian-multimedia.html

http://ismail403.wordpress.com/2013/01/06/pengertian-media-pembelajaran/

http://www.sarjanaku.com/2012/12/pengertian-media-pembelajaran-menurut_23.html

http://fahmi180209.blogspot.com/2012/04/multimedia.html

http://cdm-gangster.blogspot.com/2012/11/konsep-dasar-multimedia-bab1.html

 

Iklan
Pos ini dipublikasikan di Teknologi Informasi dan Multimedia. Tandai permalink.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s